E-Bike opvoeren

Het is over het algemeen vrij eenvoudig om je e-bike op te voeren, maar let op dit is wel illegaal! Door het opdrijven van je e-bike maak je van je electrische fiets in feite een brommer en hier geldt een andere wetgeving voor. Dit betekent onder ander dat je opgevoerde e-bike geen typegoedkeuring heeft en dus rijd je onverzekerd op je e-bike.

e-bike-opvoeren-tuningBij sommige e-bike merken is het helemaal niet zo ingewikkeld om wat meer snelheid uit de motor te halen. Zo hebben we gehoord over een e-bike van Scott waarbij alleen de spaakmagneet maar verwijderd hoefde te worden om de motor door te laten werken. Die motor moet, van wetswegen uitschakelen zodra je 25 km/u rijdt. Maar dan heeft de e-bike best nog wat reserve om je net even wat sneller te laten gaan.

E-bike opvoeren
Op deze blog van Bert staat een ‘kit’ waarmee je de software van Bosch voor de gek kan houden, de maker heeft op deze manier al 45 km/u gereden!? In Duitsland kan je overigens ook gewoon een kant en klare e-bike tuning-kit kopen, (niet heel gemakkelijk maar daar is wel uit te komen).

Bosch e-bike motor opvoeren
De ‘SpeedUp’ wordt in Italië gemaakt en is een vrij simpele e-bike tuning-kit waarmee je de 2013 motoren van Bosch voor de gek kan houden. Voor zo´n 100 euro wordt deze naar Nederland thuisgestuurd.

Smart e-bike opvoeren
De e-bike van Smart is ook vrij eenvoudig op te voeren, op ebiketuning.nl wordt uitgelegd hoe je dat doet…de maximum snelheid kan daarmee oplopen tot ruim 40 km/u! In principe werkt dit voor alle e-bikes die zijn uitgerust met het Bionx systeem.

E-Bike tuning kit smartphone
De Speedict venus is een geavanceerde e-bike tuningkit die uit te lezen is met je smartphone. Bert, van de al eerder genoemde blog, is er erg enthousiast over. Deze Speedict wijzigt de informatie die naar de snelheidssensor wordt gestuurd. Daardoor ´denkt´ de fiets steeds dat je pas 20km/u rijdt en blijft maar harder werken.

Sparta Ion opvoeren
Een Sparta Ion is (nog) niet op te voeren. Deze e-bikes van Sparta hebben een dermate ingewikkeld systeem van soft- en hardware, dat het ook de techneuten op diverse internetfora nog niet gelukt is de boel te omzeilen.

Veiligheid voorop!
Het is natuurlijk leuk en spannend om je e-bike sneller te laten tijden, maar wij raden het opvoeren van je e-bike uiteraard niet aan! Garantie van de e-bike is direct verlopen en dat je bij schade aan de motor hoef je niet op coulance van de fabrikant te rekenen. Als je harder wilt dan wettelijk toegestaan kun je beter direct een daarvoor bedoelde fiets te kopen, want deze e-bike is er dan ook voor gemaakt om harder te gaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat het frame en de remmen daarop aangepast zijn. Je bent dan trouwens ook verplicht een helm te dragen, (maar dat lijkt ons sowieso wel aan te raden bij snelheden boven de 25 kilometer per uur).

Onze tip
Gebruik vooral je gezonde verstand, ga zeker niet te hard in de stad en onthoud dat het overige verkeer je én niet aan hoort komen én je snelheid waarschijnlijk verkeerd inschat! Ga anders eens op een e-bike cursus om specifieke rijvaardigheden aan te leren die bij deze toegnomen snelheid komt kijken.

Share

Geef een reactie