E-Bike fietsendrager

Wilt u uw e-bike op een fietsdrager meenemen, bedenk dan dat e-bikes met een uitneembare accu lichter kunnen worden door de accu eruit te nemen. Ook zijn er speciale ‘oprijgoten’ voor fietsdragers en er is een speciaal model met een ingebouwde lift. Een e-bike met de motor in het voorwiel is overigens zwaarder om op de fietsdrager te tillen.

Als je met je E-bike gebruik wil maken van je oude vertrouwde fietsendrager kan je tegen een aantal problemen aanlopen:

e-bike-fietsendragerGewicht
E-bikes zijn behoorlijk zwaarder dan een conventionele fiets. De oude fietsendragers zijn meestal niet berekend op de veel zwaardere belasting (oplopend tot meer dan 60 kg).

Afmeting
Ook de afmetingen van E-bikes verschillen teveel van het conventionele fietsframe waardoor ze vaak niet meer stabiel te monteren zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat deze fietsen op de oude fietsdrager beschadigd worden.

Een electrische fiets weegt al snel zo’n 30 kg per stuk (dit is inclusief
accu). Wanneer een fietsdrager geschikt is voor het vervoeren van e-bikes
zal dit worden aangegeven in de productinformatie.

Enkele tips
Let goed op dat je de maximale kogeldruk van je auto niet overschrijdt. Dit wil zeggen: het maximaal aantal kilo’s dat je via de trekhaak mag vervoeren. Op het typeplaatje van de trekhaak staat vermeld wat de maximale kogeldruk is. Dit ligt meestal tussen de 50 en 75 kg. Wanneer je geen typeplaatje hebt, kun je uitgaan van een maximale kogeldruk van 50 kg.

Zorg er voor dat bij de aanschaf van een nieuwe fietsendrager deze door de Rijksdienst van het Wegverkeer getest en goedgekeurd is tot een belasting van 80 kg en daarmee ook de zwaarste E-bikes aan kan.

Kijk ook of de fietsendrager bijvoorbeeld kantelbaar is of een scharnierbaar bovenstuk heeft waardoor de zwaardere E-bikes m.b.v. een los leverbare oprijgoot op de drager gerold kan worden en de e-bike zelf in het geheel niet meer getild hoeft te worden.

Of een nieuwe ontwikkeling is bijvoorbeeld bij de TwinnyLoad Bike-Lift. Het verschil met conventionele fietdragers is dat je de Bikelift naar de weg kunt laten afdalen. Je hoeft de fietsen niet op te tillen, je kunt ze er zo oprollen.

Kijk ook eens naar de Cykell Just Click- Type T21 voor 2 gewone of 2 elektrische fietsen. De Cykell e-bike fietsendrager kan immers heel eenvoudig open- en dichtvouwen, waardoor het heel compact en gemakkelijk op te bergen is. Bovendien staan er onderaan ook wieltjes, waardoor je met het dichtgevouwen systeem tot vlak aan je auto kan rijden.

Share

Geef een reactie