Verschil tussen e-bike en electrische fiets

E-bikes hier en e-bikes daar, ja kan er niet meer omheen! Maar wat zijn nu eigenlijk e-bikes en wat is het verschil met een electrische fiets?

Veel mensen noemen een fiets met elektrische trapondersteuning een e-bike. Vrijwel elke elektrische fiets die op dit moment veel verkocht wordt is echter een zogenaamde ‘Pedelec’ (Pedal Electric Cycle, oftewel een fiets met trapondersteuning). In de volksmond raakt de term e-bike steeds meer ingeburgerd. Eigenlijk is dit een foute benaming.

Het andere type elektrische fiets is de e-bike. Deze fiets komt ook vooruit zonder dat de berijder mee hoeft te trappen en is in feite een elektrische variant van de snorfiets, vergelijkbaar met de brandstofaangedreven ‘Spartamet’ die inmiddels al een tijdje niet meer in productie is. Meetrappen is altijd mogelijk, maar niet verplicht. Het grootste verschil is dat de kracht die op de trapas door de fietser al fietsend wordt uitgeoefend en de kracht die door de (elektrische) motor wordt geleverd niet met elkaar in verband staat.

Share

Geef een reactie