Snelle e-bikes vanaf 2017 een bromfietsplaatje

Snelle e-bikes krijgen vanaf 2017 een bromfietsplaatje, echter geen helmplicht. De bestuurder mag straks een veel sportievere helm dragen die lichter en ventilerend is. Dat heeft het kabinet volgens ingewijden besloten.

Er is al langere tijd een discussie gaande over de status van de zogeheten speed pedelec. Deze e-bike haalt snelheden tot 45 km/u en wint snel aan populariteit. Daarom zijn nieuwe regels nodig.

Snorfiets
bromfietsplaatje-ebikeNog niet besloten is of de elektrische racefiets overal op de rijbaan moet, net als een brommer. Minister Schultz (Verkeer) gaat samen met de gemeenten onderzoeken hoe dit het beste geregeld kan worden. Momenteel valt de speed pedelec onder de wetgeving voor de snorfiets. Dit betekent dat je er maximaal 25 km/u mee mag fietsen en geen helm hoeft te dragen. Maar ook dat je minstens 16 jaar moet zijn om er op te mogen rijden.

Er was overigens veel verzet tegen de extra regels voor speed pedelec-gebruikers. Volgens ingenieursbureau Grontmij, dat onderzoek deed, wordt de maximale snelheid bijna nooit behaald, zeker niet binnen de bebouwde kom. Die wordt sowieso al gemeden door E-racefietsers.

Regels
Volgens verkeersexperts is uit oogpunt van veiligheid het echter belangrijk dat de snelle elektrische fiets wel aan regels wordt gebonden. Ook moet worden geïnvesteerd in methoden die ervoor zorgen dat de speed pedelec-gebruiker tijdig wordt waargenomen door ander verkeer, luidt het advies. De verwachting is dat de komende jaren voor het eerst sinds 1961 meer fietsers dan inzittenden van auto’s in het verkeer zullen omkomen. Dat komt mede door de populariteit van de e-bike.

Share

Geef een reactie