E-Bike helm verplichting

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) vindt dat ‘e-bikers’ oftewel berijders van een elektrische fiets zouden moeten worden verplicht een valhelm te dragen. Vooral ouderen lopen vaak ernstig letsel op als ze een ongeluk krijgen.

e-bike-helmplicht“Nederland is een van de weinige landen waar fietsers geen helm hoeven te dragen. De elektrische fiets is een goede groep om mee te beginnen. Daar valt veel winst te behalen”, zegt Inger Schipper, voorzitter van de NVT en tevens hoogleraar traumachirurgie in Leiden.

De NVT heeft een verkennend onderzoek gedaan naar gebruikers van elektrische fietsen. Bij driekwart van de ongelukken blijken de gewonden ouder dan 55 te zijn. Van deze ouderen loopt meer dan de helft hersenletsel op.

“Ouderen hebben meer snelheid dan op een gewone fiets, terwijl ze langzamer reageren dan mensen die jonger zijn. Ze onderschatten hun vaart en kunnen niet tijdig ingrijpen”, zegt Schipper. Daar komt bij dat de ouderen soms al een verzwakte gezondheid hebben.

Share

Geef een reactie