E-Bike helm verplichting

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) vindt dat ‘e-bikers’ oftewel berijders van een elektrische fiets zouden moeten worden verplicht een valhelm te dragen. Vooral ouderen lopen vaak ernstig letsel op als ze een ongeluk krijgen.

e-bike-helmplicht“Nederland is een van de weinige landen waar fietsers geen helm hoeven te dragen. De elektrische fiets is een goede groep om mee te beginnen. Daar valt veel winst te behalen”, zegt Inger Schipper, voorzitter van de NVT en tevens hoogleraar traumachirurgie in Leiden.

De NVT heeft een verkennend onderzoek gedaan naar gebruikers van elektrische fietsen. Bij driekwart van de ongelukken blijken de gewonden ouder dan 55 te zijn. Van deze ouderen loopt meer dan de helft hersenletsel op.

“Ouderen hebben meer snelheid dan op een gewone fiets, terwijl ze langzamer reageren dan mensen die jonger zijn. Ze onderschatten hun vaart en kunnen niet tijdig ingrijpen”, zegt Schipper. Daar komt bij dat de ouderen soms al een verzwakte gezondheid hebben.

Share

2 thoughts on “E-Bike helm verplichting

  1. Ik (bijna 68) heb er één aangeschaft. Ik werk met mensen met ernstig hersenletsel en ken dus de mogelijke gevolgen. Last van dat ding heb ik niet.

  2. Er zijn nu ook heel veel jongere ,zelfs schoolgaande, die een e-bike hebben. Deze zijn wel ,die snel reageren op dingen die gebeuren in het verkeer. Dan zou vanaf 70 jaar een helm verplicht kunnen zijn. Ik ben namelijk zelf 49 jaar. Ik zie mij nog niet met een helm op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *