E-Bike actieradius

Één van de  meest gestelde vragen over e-bikes is: “Hoever kom ik met een volle accu?”. Ook wel de actieradius genoemd.

In de catalogus van de e-bike merken staat meestal per model en type een actie radius vermeld.Tegenwoordig begint de actie radius van een goedkope ebike bij zo’n 40 a 50 km. Indien u bereid bent om meer geld uit te geven aan de e-bike en/of aan de accu dan neemt de actieradius toe tot zelfs boven de 200 km.

De daadwerkelijke actieradius hangt af van een aantal zaken:

  • het gewicht van de berijder, een zwaardere berijder komt minder ver dan een lichtere;
  • de manier waarop u fietst, oftewel de mate van ondersteuning die u kiest
  • het terrein waar u fietst, los zand/grindpad of heuvelachtig terrein maakt het voor de motor niet makkelijker. Zelf tegenwind zorgt ervoor dat u minder ver komt.
  • de mate vanbandenspanning, slappere banden geven meer comfort maar ook meer rolweerstand en dus zal u minder ver komen
  • het weer, koud weer heeft een enorme impact op de accu en rond het vriespunt zal de actieradius zelfs met zo’n 50% kunnen afnemen.
  • en uiteraard de soort techniek en het vermogen van de motor en de capaciteit van de accu.

Fietst u met veel gevoel voor fietsen (op tijd schakelen etc.) op uw e-bike en bent u niet heel zwaar, fietst u niet alleen maar de berg op met harde tegenwind in de hoogste bekrachtigingstand en vriest het buiten niet hard, dan kunt u met dezelfde fiets de actieradius minstens verdubbelen ten opzichte van iemand die dat allemaal tegen heeft. Voor een gemiddelde berijder houden wij aan dat u uit kunt gaan van 75% van de catalogus actie radius.

Watturen…Watt? Een rekensommetje!
De mate van ondersteuning bepaalt hoe snel de accu van uw e-bike leeg gaat. Laat je de e-bike het werk doen en fiets je snel met volle ondersteuning dan moet de accu in het vlakke Nederland constant ruwweg 175 watt leveren. Hoe ver kom je dan? De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in watturen (wh). Een accu met 350wh kan een uur lang 350 watt leveren. (Of twee uur lang 175 watt).

Dat betekent dus als je met volle ondersteuning constant 175 watt verbruikt, kun je ongeveer twee uur fietsen. Met 24 kilometer per uur haal je dan 48 kilometer en daarmee heb je dus een actieradius van 48 km.

Fiets je zelf behoorlijk en met geringe ondersteuning dan levert de accu zo’n 70 watt. Met een 350Wh accu kun je dan vijf uur fietsen, zo’n 100 kilometer. Natuurlijk kun je nog verder fietsen als je vooral alles zelf trapt.

Vijf tips om uw actieradius te vergroten en om verder te kunnen fietsen leest u hier.

Share

Geef een reactie