E-Bike accu’s

Algemene info over e-bike accu’s (soorten en actieradius)

De accu van de elektrische fietsen blijkt nu nog steeds het moeilijkst te ontwikkelen onderdeel. De accu’s die we de afgelopen jaren veel tegen kwamen in elektrische fietsen waren de Nikkel-MH Accu’s. Deze accu’s hadden last van een “geheugen effect”. Dit betekend dat de accu’s minder capaciteit krijgen, als ze niet helemaal leeg gereden worden, voor het opladen.

e-bike-accuDe nieuwere Lithium-ion (Lithium-Polimehr) accu’s hebben dit effect niet meer en zijn ook een heel stuk lichter geworden in gewicht. Het laatste jaar zijn er sterke ontwikkelingen op gang, voor het vergroten van de capaciteit en zijn er LiFePO4 accu’s ontwikkeld.

Actieradius
Een accu heeft dus een bepaald vermogen en capaciteit en dat wordt vertaald in een actieradius. Li-Ion accu’s geven een gemiddelde actieradius van 50km. De hoogte van de actieradius kan zeer variabel zijn en deze factoren zijn van invloed:

 • Wind
 • Gewicht van de berijder
 • Type wegdek
 • Hoogteverschillen
 • Bandendruk
 • Versnelling
 • Stand van de ondersteuning

Bij het kopen van een e-bike is het belangrijk te vragen aan de verkoper wat de ervaringen van andere klanten zijn, wat betreft de actieradius. Vertrouw niet zomaar op de actieradius uit de folders. Daarnaast wordt in de folders wordt vaak het gewicht van de e-bike vermeld zonder accu’s. Accu’s wegen vaak meer dan 1 á 2 kg per stuk dus tel dat erbij op.

Lees hier meer tips voor het kopen van een e-bike.

In totaal zijn er vier verschillende accu soorten die geschikt zijn om toe te passen in een elektrische fiets:

 • De SLA accu is een van de oudste accu-soorten en wordt alom toegepast als auto accu. SLA accu’s zijn relatief goedkoop en hebben geen last van geheugeneffect. Daarentegen zijn ze groot en zwaar in gewicht, verouderen snel als ze een tijdje niet gebruikt worden en presteren ze slechter bij lagere temperaturen. Een SLA accu wordt ookwel een gel-accu genoemd.
 • NiMH is vooral bekend als de oplaadbare penlite (AA) batterij. NiMH batterijen zijn milieuvriendelijk doordat ze geen giftige stoffen bevatten en is lichter in gewicht dan een SLA accu van vergelijkbare afmetingen. Een NiMH accu is krachtig wanneer deze vol is, maar wordt steeds zwakker naarmate de accu leeg raakt.
 • Li-Ion is een van nieuwste accu generaties en is vooral bekend als Laptop accu. Vergeleken met de vorige twee batterijen, heeft de Li-Ion accu een langere levensduur, is deze lichter van gewicht en heeft hij een constante capaciteit. Ze zijn krachtig als ze vol zijn, maar ook totdat ze bijna leeg zijn. Het is een bewezen accu technologie die wordt toegepast in de duurste elektrische auto’s en de beste elektrische fietsen van ondermeer Gazelle, Koga Miyata en Flyer.
 • LiFePO4 is de nieuwste generatie accu’s. LiFePO4 accu’s zijn bijzonder milieuvriendelijk en bevatten de beste eigenschappen op gebied van levensduur, oplaadtijd en gewicht. LiFePO4 accu’s zijn nog relatief duur en doordat de technologie nog in de kinderschoenen staat is deze op moment nog niet klaar om massaal in een elektrische fiets toegepast te worden.

Hoe lang duurt opladen van de accu?
Het opladen van leeg naar volle accu neemt ongeveer vijf uur in beslag. De lader is voorzien van een beveiliging zodat de accu net overbelast kan worden tijdens het laadproces

Hoe lang gaat een een Li-Ion accu mee?
Een accu is een verbruiksartikel. Het aantal oplaadmomenten en de wijze van gebruik bepalen de levensduur van de accu. Onder normaal gebruik kan de accu ongeveer 300 tot 500 keer worden opgeladen.

Stroomvoorziening
Wanneer de accu leeg is moet deze weer worden opgeladen. Dit gebeurt altijd met een meegeleverde adapter. Belangrijk om te weten is waar de accu weggewerkt is: is deze weggewerkt in het frame of is de accu afneembaar?

Afneembare accu of niet
Bij sommige modellen van Sparta, Batavus en Koga Miyata e-bikes zijn de accu’s weggewerkt in het frame. Bij deze fietsen is het dus belangrijk dat u een stroomvoorziening bij de e-bike heeft, omdat deze accu niet afgenomen kan worden. Hoewel nieuwere modellen wel met een afneembare accu in het fram komen zal de WH hiervan nog laag zijn. Bij veel andere merken zoals bijv. Avancer, Altra, Giant en Gazelle kan in de meeste gevallen de accu wel van de fiets worden afgenomen om op te laden. Houdt dus hier dus rekening mee met de keuze van uw e-bike.

Share

Geef een reactie